Galerie Rosarta

Russische schilderkunst sinds 2001

Over galerie Rosarta

Regelmatig wordt er aan ons gevraagd "Waarom een galerie in Russische schilderkunst, en hoe begin je hiermee?

Het antwoord daarop onze grote liefde voor kunst en antiek.

Tijdens ieder bezoek aan Rusland konden wij het niet laten een galerie te bezoeken om vervolgens een schilderij aan te schaffen. De kleuren, de onderwerpen en de techniek van de Russische schilderkunst was anders dan de West-Europese. De Russen hadden een duidelijke eigen stijl ontwikkelt en dat sprak ons enorm enorm aan. Zo ontstond er in een korte periode een collectie van ruim 70 werken.

Rusland is een land waar ontzettend veel te zien is op het gebied van kunst en antiek. Denk hierbij aan de Hermitage, een museum dat ontstond in 1764 doordat Catharina de Grote ruim 300 schilderijen ontving van Johan Ernst Gotzkowsky omdat hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Vervolgens liet Catharina de Grote duizenden schilderijen opkopen bij veilingen en uit collecties in West-Europa die tsaar Peter de Grote destijds had opgebouwd. De totale collectie bevat meer dan 3 miljoen stukken.

 

Galerie Rosarta opende in 2001 haar deuren voor het publiek.

Nu, reeds 15 jaar verder zijn wij een begrip in de regio en nog steeds gevestigd op Industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het betreft een oud gebouw dat tussen 1962-1969 door Van den Broek en Bakema Architecten in opdracht van Ter Meulen is ontworpen en gerealiseerd.  

Het gebouw gekenmerkt als een gigantische kubus, deed voor Ter Meulen dienst als hoofdkantoor, postorderbedrijf en goederen-opslag. De galerie is ruim opgezet en bestaat uit 150m2 expositie ruimte. In de ruimte bevinden zich ook comfortabele banken waarin u op uw gemak de collectie kunt bekijken.

Al meer dan een decennia lang vertegenwoordigen wij gerenommeerde kunstenaars uit  Sint Petersburg en Moskou. Met de meeste van hen werken wij al jaren met heel veel plezier samen, hetgeen wij enorm waarderen.

Tijdens onze reizen in Rusland ontmoeten we natuurlijk ook nieuwe talenten die wij dan ook van harte verwelkomen en uitnodigen om bij ons te exposeren. Wij zijn er om hun werk in Nederland de aandacht te geven die het absoluut verdient. Nederland is klein, zo ook de kunstwereld, en al helemaal de galerieën die Russische kunst vertegenwoordigen.

Een kijkje bij ons binnen

Overigens is het zeker niet eenvoudig om kunst uit Rusland te bemachtigen… Rusland is een land van regels en stempels en overal heb je certificaten voor nodig. Bovendien is het gezegde "geduld is een schone zaak" van toepassing !

Schilderijen mogen niet ouder zijn dan 40 jaar aangezien daar de grens van uitvoer ligt.  

Alle kunstwerken worden geregisterd zodra ze naar het buitenland gaan. Er worden export certificaten gemaakt door het Ministerie van Cultuur in Sint Petersburg. De namen van de kunstenaars en de titels van de kunstwerken worden genoteerd. Op die wijze weet de Russische overheid exact hoeveel, en van welke kunstenaar, werk naar het buitenland geëxporteerd wordt. Kopieën van deze certificaten horen bij het schilderij en worden door ons bij verkoop van een doek overhandigd. Een beter bewijs van echtheid bestaat niet !.

Wij zijn blij dat de Russische kunst steeds meer bekendheid krijgt. Een groot deel is mede te danken aan het Groninger Museum dat met de expositie van de Russische oude meester Ilya Repin een record aantal bezoekers trok. Ook de Russische landschappen en de sprookjes hebben het voortreffelijk gedaan bij het Nederlandse publiek.

In 2011 vierde Galerie Rosarta haar 10 jarig bestaan en daar zijn wij heel trots op! Veel klanten hebben wij blij gemaakt met prachtige unieke en originele schilderijen.